Robsy pozíció stabilitás tesztelő mérőrendszer.


Ezeknél a méréseknél egy különleges, nagy felbontású (akár 0.001 mm) szenzort alkalmazunk, ami fizikai összeköttetésben van a mérendő objektummal (kezünkkel, vagy amit abban tartunk, pl. egy sportfegyver csöve). Az állandó mérőerő 0.02 - 0.08 N közötti értékű, így gyakorlatilag nem befolyásolja a mérést, olyan kicsi a mértéke. A speciális mérőrendszer egy a felhasználó által beállítható mérési, tesztelési időtartam (1 - 30 s) alatt több ezer pozíció és sebesség adatot állapít meg az idő függvényében, közben pedig egy grafikus képernyőn is láthatjuk ezt a folyamatot a bemért mozgásdinamikai görbék felvétele mellett. Az alapberendezés a mérési elrendezéstől függően egy tengely (függőleges vagy vízszintes) mentén végzi el a méréseket, igény esetén a teljes céltáblára vonatkozó 2 tengelyes rendszer is összeállítható.

A folyamat végén az adott mérési feladatnak megfelelően a mérési eredmény adathalmaz alapján a Robsy pozíció kiértékelő program megjeleníti pl. a lövés pillanatát, mért objektum pozícióját, és sebességét (ha szükséges a gyorsulást is) az egyes mintavételezési időpillanatokban, valamint értékeli a célzás találati pontosságát, a stabilitási fokot. Ezek a kapott eredmények speciális mérési fájl formátumban lementhetők, így a későbbiekben bármikor összehasonlíthatók, kielemezhetők az adatok. Ezáltal pl. a lövészedzők, lövészoktatók és maguk a versenyzők is sok olyan hasznos adathoz juthatnak, amit eddig nem tudtak ilyen mérőeszköz nélkül kimérni, érzékelni. Ezen adatok segítségével a célra tartás folyamatának kézben tartása, begyakorlása, az optimális lövési pillanat begyakorolható, és így a minél pontosabb, stabilabb találatok érdekében fejleszthetjük képességeinket. A rendszer széleskörűen felhasználható, hiszen a nagy felbontású mérőmodul miatt akár a precíziós lövészet esetén is alkalmazható szabad térben is. Természetesen arra is alkalmas a rendszer, hogy játékos, képességfelmérő tesztek kapcsán a lövészetben teljesen kezdő, de a téma iránt érdeklődő emberek kéz stabilitásáról, korrekciós mozgásairól kapjunk egy alapképet a mérési eredmények tükrében. A Robsy pozíció stabilitás mérőrendszer a tudományos, speciális kutatásokat is kiszolgálhatja pl. a pszichológia, összpontosítás, neurológia, tremorometria területein.

Az alábbi ábrákon demonstrációs mintapéldaként a Robsy rendszer által feldolgozott egykezes sportpisztoly célra tartási és lövési folyamata látható a már említett út és sebesség időfüggvények, főbb kiértékelési statisztikai jellemző eredmények megjelenítésével.

Robsy shot position stability test results

Lövészeti stabilitási mérési eredmények megjelenítése egy mérés után.Robsy shot position stability test results

Lövészeti stabilitási mérési eredmények összehasonlítása két versenyző esetén.A 2017-ben a 10 m-es Országos Bajnokságot légpisztoly és légpuska kategóriában Százhalombattán rendezték meg 2017.02.9 - 2017.02.12 között.

2017-es Országos Bajnokság 10 méter


Ezen a rendezvényen a szombati napon tesztelhették, kipróbálhatták a Robsy lövészeti pozíció stabilitás mérőrendszert az érdeklődők. Köszönöm a Magyar Sportlövők Szövetségének a lehetőséget, Kéri Attila elnökségi tagnak kiemelten. Az alábbi fotón Hujbert Dániel lövészbajnok próbálja ki a Robsy mérőrendszert egy célratartási gyakorlat kapcsán.

Robsy shot position test 2017-2-11Remélem sikerült alapjaiban ismertetni ezt az új fejlesztésű Robsy pozíció mérőrendszert, minden kedves érdeklődőnek, szakembernek, lövészklubnak állok rendelkezésére bővebb információkkal, tesztelési, kipróbálási lehetőséggel.Vissza a főoldalra

Home