Robsy CNC felni digitalizáló és eszterga vezérlő.


A felni profil esztergáláshoz rendelkeznünk kell egy step/dir motorhajtású CNC 2 tengelyes eszterga mechanikával, aminek a főorsó tományába kell a felnit befogni. Ehhez a berendezéshez illeszthetőek majd a Robsy CNC vezérlések, amik LPT porton működtetik az X, Z mellékhajtásokat. Az alábbi fotón erre láthatunk egy példát, amikor egy régebbi típusú hagyományos eszterga lett átalakítva.

CNC support for classic lathe


Első lépésként egy digitalizáló mérőfejjel és programmal megtörténik a felni profiljának a bemérése, erről egy alap G kód készül ( lásd részletesebben a Robsy digitalizálási eljárások fejlesztési témát). Ezt a "nyers" adatbázist utána egy editálási és különleges matematikai interpolációs eljárással az adott felnihez illlesztjük. Mivel másodrendű kontúr görbékkel generáljuk a végleges profilt, így az esetek többségében elegendő csak 2 - 5 mm-es lépésközökkel elvégezni a digitalizálást. A felületkövetési algoritmust is alkalmazva még inkább felgyorsul a bemérési folyamat. Az előbbiek mentén előállított felni profilr a láthatunk egy példát a következő fotón.

Robsy CNC profil vector line generator


Végezetül a Robsy CNC felnieszterga vezérlővel felsimítjuk a felületet. A vezérlőprogram egyszerűen, nagy pontossággal végzi el az esztergálási feladatot. Start után a bejelentkezést követően kiválasztjuk az üzemmódot (test, work, move), majd a könyvtárban található véglegesített profil G kód lista alapján megadjuk a monitor jobb felső részén az aktuális profil gyártási fájlt.

Ezt követően egy kicsinyítési / nagyítási tényezővel módosítva a grafikai szimulátoron láthatjuk a szerszámpályát valós gépi elmozdulások nélkül. Ezt a monitor képet mutatja az alábbi fotó:

Robsy CNC lathe control program


Miután beállítottuk a szerszám nullpontot a "move" üzemmóddal a felnihez, "work" megadással az X és Z tengelyek mentén megtörténik a programvezérelt CNC felni esztergálás a valóságban is. Ezekkel a műszaki fejlesztésekkel, megoldásokkal lényegesen olcsóbban lehet egy CNC felni eszerga rendszert létrehozni, hiszen a gyári berendezések akár 10 millió forintba is kerülhetnek. Ezen műszaki fejlesztésekkel egyedi igények is megvalósíthatók. Komolyabb érdeklődés esetén ingyenes Robsy demo vezérlő programmal, és további információval állok mindenki rendelkezésére.

Vissza a főoldalra

Home