Robsy CNC 4D vágófej (plazma, láng, lézer) vezérlés.

Manapság sokan használnak XYZ tengelyes CNC vezérlésű vágógépeket. Ha egy ilyen kialakítású mechanika végpontpontjára egy vágófejjel ellátott forgó B tengelyt helyezünk el, számos olyan vágástechnikai/műszaki előny, új alkalmazási lehetőség nyílik meg, amit így már meg tud valósítani a berendezésünk. Erre a 4 tengelyes elrendezésre lett kifejlesztve a Robsy CNC 4D vágó vezérlés.

A fő előnyök:
1. Nem kell egy nagyobb méretű/tömegű vágandó munkadarabot (pl. cső, négyszög, I, H, U profil, gerenda) forgatni, több helyen görgős zsámolyokkal alátámasztva. Csak egy néhány kg-os vágófejet forgatunk, aminek így nagyságrendekkel kisebb lehet a tehetetlenségi nyomatéka, mint a munkadarabé.
2. Nincs szükség semmilyen külső CAD/CAM támogatásra a nagy méretű (akár több tízezer soros) vezérlő kódok létrehozásához, mert ezt a Robsy vezérlő speciális csak pár sorból álló feladatorientált G kódokkal oldja meg valós idejű vágási térgörbe/szerszámpálya generálással. Mindig csak az aktuális pont adatait számolja ki a vezérlés, és küldi ki a step/dir jeleket 4 tengely mentén a feladatnak megfelelően. Az előbbiek miatt nem kell X millió forintot egy speciális, drága CAD/CAM programért kifizetni, és így elmaradhat az a ~félmillió forintos "erőgép" PC is, amit általában a mai világban ezek a tervező rendszerek megkövetelnek.
3. A Robsy 4 tengelyes CNC vezérlőprogram működéséhez Dos operációs rendszerű minimális konfigurációjú olcsó alapgép is elegendő (P3-tól kezdődően a legújabb LPT portos alaplapokig bármi jó).
4. Közvetlenül a vezérlésen megírható a pár soros Robsy G kód a CNC gépkezelő szakember által is, a helyes működés pedig teszt üzemmódban a monitoron a vezérlés grafikai szimulátorán figyelhető meg. Ezek a speciális G kódok G100-tól kezdődnek, és az egyes technológiai/geometriai esetekre (pl. henger/henger, henger/sík, henger/spirál menet, ...) kidolgozva valósítják meg a hatékony, egyszerű, üzembiztos vágási, kivágási verziókat.

Az előzőek alapján néhány olyan vágási görbe grafikus szimuláció példát mutatnék be, amik a Robsy 4D CNC vezérlő teszt üzemmódjában készültek, és ezeknél a bonyolultabb eseteknél is alapvetően csak pár sorból álló Robsy speciális G kódot kell megírni a vezérlés számára az adott vágási feladatnak megfelelően.

A. eset - G142, G143 kódokkal megvalósított henger/henger áthatás:

Robsy CNC 4D cutter test1 screen


B. eset - G142, G143 kódokkal megvalósított henger/henger áthatás 30 fokos henger elforgatással:

Robsy CNC 4D cutter test2 screen


C. eset - G132, G133 kódokkal megvalósított 150 fokos hengerpalást tartományú 40 mm-es menetemelkedésekkel határolt kivágás:

Robsy CNC 4D cutter test3 screen


A következő képen és videón pedig egy olyan demontstrációs tesztvágás látható, ami egy V alakú 60 fokos ékszögű ferdesíkos kimetszést mutat be egy 15 mm külső átmérőjű fém csövön kis teljesítményű vágóiv felhasználásával.

Go to play demo video (mpg format).

Robsy CNC 4D plazmavágás demovideó (mpg format 5.6MB)


Remélem sikerült néhány hasznos és új információt közölnöm erről az újdonság jellegű Robsy CNC 4D vágó vezérléssel, megoldással kapcsolatban. Komolyabb érdeklődés esetén ingyenes bemutatóval, Robsy demo vezérlő programmal, és további információkkal állok mindenki rendelkezésére.

Vissza a főoldalra

Home


4D CNC vezérlés 4 tengelyes csővágó plazmavágó lézervágó lángvágó csővágás plazmavágás lézervágás lángvágás csőáthatás kivágás vágófej forgató vágófej forgatás 4D axis plasma cutter 4D axis laser cutter