Egyfázisú motorok fordulatszám vezérlése, szabályzása.

Nagyon sok eszközben, berendezésben (pl. ventilátor, folyadék szivattyú, kézi és asztali szerszámgép, betonkeverő, szalagfűrész, ...) használnak 230V-os egyfázisú aszinkron vagy univerzális (soros gerjesztésű kefés) motorokat. Ezeknél a motor hajtásoknál is gyakran felmerül a fordulatszám változtatási igény (vezéreléssel / szabályzóval), vagy nagyobb teljesítmény esetén az indítóáram lecsökkentése, (lágyindítás). Ezen feladatok megoldására készültek el azok a hajtás fejlesztések, amikkel kapcsolatban szeretnék tájékoztatást adni a következőkben.

1. eset:
Az előbbiekben említett motor típusok fordulatszám változtatásának egyik módszere, amikor csökkentjük a motor kapocsfeszültségét a névlegeshez (~230V) képest. Vizsgáljuk meg ekkor a motorok nyomaték fordulatszám jelleggörbe változását az alábbi ábrák alapján.

Torque/speed curve of the universal motor
Univerzális (soros gerjesztésű) motor jelleggörbék.Torque/speed curve of the single phase motor
Egyfázisú aszinkron motor jelleggörbék (50 Hz).


Mindkét motor típusnál jól látható, hogy feszültség változtatással a motorok indító nyomatéka lecsökken, és terheletlen üresjáratban pedig a fordulatszámuk megnövekszik aszinkron motor esetén a szinkron fordulatra, univerzálisnál a magasabb értékre (akár 10000 rpm fölé is). Így megállapíthatjuk, hogy ezzel a módszerrel erősen terhelési görbe függő az alkalmazhatóság, és a névleges fordulatszám 50-60%-a alatt csak az instabilitás nagyfokú növekedése mellett tudjuk használni a motorokat. Viszont a bekapcsolási áramlökések mérséklésére megoldást jelentenek ezek a motorvezérlők, azaz lágyindítóként jól használhatók.

A Robsy VVD1 fázishasításos AC motorhajtás fő műszaki paraméterei:
- bemenet: 1 fázis 230V AC
- kimenet: 1 fázis 23 - 230V AC max. 3000W
- állítható lágyindítás
- optocsatolós start/stop jel bemenet
- IR fordulatszám szabályzási lehetőség
- PID fordulatszám szabályzókör bővítési lehetőség (tachodinamó vagy impulzusadó szenzor esetén)

Megjegzések:
- Egyenirányító híd felhasználásával PM DC motorokhoz is használható a VVD1 hajtás.
- Az univerzális motor átalakítható (tekercs átkötésekkel és kiegészítő áramkörrel) PM DC motor jellegűvé, így adott esetben sokkal kedvezőbb fordulatszám stabilitás érhető el.
- Az egyéb típusú, így például a PM DC motorokhoz kifejlesztett vezérlőkről/szabályzókról a weboldal Robsy DC, BLDC, AC servo, step, aszinkron motor hajtások fejezetében olvashat.

2. eset:
Egyfázisú aszinkron motoroknál sokkal optimálisabb megoldás, ha a motor fordulatszám változtatásához frekvenciaváltót hasznáunk. Ilyenkor az alábbi nyomaték fordulatszám jelleggörbe a mérvadó.

Torque/speed curve of the single phase motor
Egyfázisú aszinkron motor jelleggörbék különböző frekvenciáknál.


Az ábra alapján jól látható az optimálishoz közeli fordulatszám változtatás. Viszont mivel ezeknél a motoroknál fix kondenzátoros fáziseltolással hozzák létre a második segédfázist, ezért a motor alsó fordulatszáma a névleges 30-40%-a alá már nem állítható.

A Robsy VFD1 egyfázisú frekvenciaváltós motorhajtás fő műszaki paraméterei:
- bemenet: 1 fázis 230V AC
- kimenet: 1 fázis 15 - 200Hz max. 230V AC, 3000W
- állítható lágyindítás
- optocsatolós start/stop jel bemenet
- IR fordulatszám szabályzási lehetőség
- PID fordulatszám szabályzókör bővítési lehetőség (tachodinamó vagy impulzusadó szenzor esetén)


Remélem sikerült néhány hasznos és új információt adnom az újdonság jellegű Robsy AC motor hajtásokkal kapcsolatban. Komolyabb érdeklődés esetén ingyenes bemutatóval, és további információkkal állok mindenki rendelkezésére.

Vissza a főoldalra

Home


egyfázisú aszinkron motor univerzális soros gerjesztésű kefés motor fordulatszám vezérlő szabályzó motor lágyindító lágyindítás egyfázisú frekvenciaváltó egy fázis ki kimeneti fázisok száma:1 üzemi kondenzátoros motor fordulatszám változtatás egyfázisú villanymotor villanymotorok 230V single phase variable frequency drive VFD