Robsy CNC lemezszalag előtoló vezérlő rendszer.

Amikor az iparban présgépen lemezszalagból vagy tekercslemezből történik a sorozatgyártás, akkor fontos feladat a gépsor automatizált kiszolgálása. Ennek a technológiai folyamatnak fontos eleme egy olyan szalagtovábbító, pozicionáló vezérlő rendszer, ami az adott alkatrésznek megfelelően adagolja az alapanyagot a présgép szerszám mozgásaival szinkronban. A présgépen a szerszámegységben a különböző műveletekhez (pl. kivágás, lyukasztás, kicsípés) sok esetben vezérelhető, kiválasztható szerszám bélyegek, tüskék is tartozhatnak, ezeket is szinkronban kell működtetni.

Az előbbi feladatok megoldására fejlesztettem ki a Robsy CNC lemezszalag előtoló rendszert. A vezérlés 24-32 csatornás szerszám választó kimenetekkel rendelkezik, és különleges gyorsítási függvényekkel nagy sebességű (akár 2 m/s), dinamikus step/dir szervomotoros pozíció hajtással valósítja meg a szalag előtolását. A különböző alkatrészekhez Robsy feladatorientált CNC modulokkal tudjuk megírni a vezérléshez szükséges G kódokat, ezeket egy *.elo fájl tartalmazza. Termeléskor csak ezt a már elkészített aktuális kódfájlt kell kiválasztani, betölteni, majd a gyártandó darabszám megadása után a vezérlő számítógép monitorán minden aktuális lépés megjelenik, átláthatjuk, ellenőrizhetjük az egyes gyártási fázisokat teszt vagy a valós működés során.

A Robsy CNC előtoló rendszerhez elkészült egy olyan gyártósor modell is, amin lehetséges 1:1 méretarányban a gyártás egy adott présgép/gyártósor szimulációja kapcsán. Így ez a modell vezérléstechnikailag leképezi a valós, akár több 10 m hosszú üzemcsarnok ipari berendezéseit (pl. egy 20 bélyeges több 10 tonnás présgép mozgásviszonyait 20 - 80 1/min ütésszám beállítási lehetőséggel, anyag levágó egységgel, nagy dinamikájú szalag előtolás pozíció hajtással). Az egyenként vezérelhető kivágó szerszámokat piros LED-ek, a vágó/daraboló egységet pedig egy zöld LED szimulálja. A befűzött szalag 0.3 mm vastag, 15 mm széles alumínium lemez. A következőkben ezen mutatok be egy konkrét alkatrész gyártást, aminek a profil rajzát a következő ábra mutatja.

22-1 workpiece drawing
A gyártandó alkatrész profil rajza.


Robsy CNC mover control screenshot
Robsy CNC előtoló vezérlés monitor kijelzései alkatrész gyártás után teszteléskor.


Amikor hibajelzés nélkül lefutott a Robsy vezérlésen a munkadarabhoz tartozó G kód (22-1.elo) teszt üzemmódban, indulhat a gyártási folyamat a modellező rendszeren is, ami az alábbi videón látható:

Go to play demo video (mpg format).

Robsy CNC szalaglemez előtoló vezérlés tesztvideó (mpg format 1.4MB)


Remélem sikerült néhány hasznos és új információt adnom a Robsy CNC szalag előtoló vezérlő rendszerrel kapcsolatban. Komolyabb érdeklődés esetén ingyenes bemutatóval, és további információkkal állok mindenki rendelkezésére.

Vissza a főoldalra

Home


Címszó lista: CNC lemezszalag előtoló vezérlő présgép automatizálás présgép fémszalag anyagtovábbító lemez előtoló prés adagoló lemez adagoló automatikus lemez daraboló programozható előtoló anyag lemezcsík előtolórendszer présgép kiszolgáló rendszer rácsgyártás pozicionált mozgatás gyártósor lemezszalag tekercslemez fémszalag fémlemez automatizált présgép sorozat kivágás lyukasztás kicsípés automata előtoló egység programozható előtolás présrács táblarács excenterprés automatizálás sajtoló prés szerszám vezérlő