Robsy CNC Art felület, dísztárgy tervezés, készítés.


Régóta érdekelnek a mandalák, rozetták formavilága. Azt gondolom, van ezek látványának valamilyen olyan különleges kisugárzása, hatása, ami szinte minden emberre hat.
Így kifejlesztettem, létrehoztam egy olyan CNC tervező/gyártó rendszert, amivel ezen művészeti hatással is rendelkező alakzatok sokféle technológiával (pl. forgácsolás, lézervágás, habvágás, gravírozás, öntészet) elkészíthetők. Ehhez speciálisan megalkotott harmonikus periodikus matematikai függvényeket használok, amik a megadható paraméterek segítségével szinte végtelen verzióban valósítják meg esztétikai ízlésünknek, stílusunknak, célunknak megfelelően az elképzeléseinket, ötleteinket.

A klasszikus mandalák alapvetően kör (K) alakúak. Azonban a Robsy Art rendszerben számos más fő alakzat a rendelkezünkre áll, ezek közül kiemelném a félbevágott tojás (T), paradicsom (P), alma (A) kontúrgörbéit, valamint a szív (S), ovális (O), háromszög (H), négyszög (N), öt, hat és további sokszög (M) formákat.

A teljes összképhez, hatáshoz nagyon meghatározóak még a belső díszítő motívumok, görbék típusai (meredekségi mértékek /PWM/, folytonosan íves vagy törés pontok is vannak), a görbék darab- és pólusszáma i (1, 2, 3, ... , 99, 100), fázis helyzete, amplitúdója. Az ívek, profilok szélessége, magassága is modulációs függvényekkel beállítható. A teljes befoglaló méret (10 mm - 2 m) megválasztásának is fontos a szerepe, hiszen ettől is függ, hogyan fogja kitölteni az adott sík vagy tér felületet a kívánt mértékben. A végső megjelenést az is befolyásolja, hogy az alakzatok elrendezésének van-e egy vagy több szimmetria tengelye. Ha egyet sem tervezünk be, akkor különlegesen érdekes lesz az elkészült alkotásunk, hiszen két egyforma szegmense, téreleme nem lesz, mind különböznek egymástól.
A Robsy Art CAD/CAM rendszerrel különböző alapanyagokhoz (fém, fa, dekor karton papír, műanyag, XPS, gipsz, ...) választhatunk többféle gyártási technológiát. Az elkészült alkotásunkat tetszőlegesen befesthetjük, felületüket feldíszíthetjük. Ha az egyes elemek különbőző színűek, akkor díszes-színes rózsaablak üveg hatást is elérhetünk.

Összességében a fentiek alapján azt gondolom, hogy a Robsy Art rendszerrel rendkívül széles (gyakorlatilag végtelen) variáció áll a rendelkezésünkre olyan egyedi mandala, rózsablak alakzatokat, díszítő formavilágot létrehozni, ami leginkább hat ránk, tetszik nekünk, kellemes, harmónikus érzéseket kelt bennünk és környezetünkben.

"A mandalák utunk jelen pillanatának varázslatos tükrei, formát és színt adnak fenséges belső táncunknak. Végtelen, mint az örökkévalóság, mely egyre közelebb lendül a kör szélétől, ki-be mozog, és könnyedén áthalad a lelkünkön. Csak nyitottságot és teret kér, hogy meglássam a ragyogó fényt, a kereket, amely újra forog..."
Maureen Ritchie

Az alábbiakban szeretnék néhány konkrét alkotást, alap formát bemutatni.

Robsy CNC Art Picture
T típusú lézervágott keret.

Robsy CNC Art Picture
T típusú keret 3D hullámokkal.

Robsy CNC Art Picture
P típusú keret 3D hullámokkal.

Robsy CNC Art Picture
A típusú keret 3D hullámokkal.

Robsy CNC Art Picture
H típusú keret terv 3D rádiuszos hullámokkal.

Robsy CNC Art Picture
T típusú 15 pólusú rózsaablak terv.

Robsy CNC Art System


Remélem sikerült néhány hasznos és új információt adnom a Robsy CNC Art rendszerrel megtervezett, és elkészített alkotásokról és a mandalák csodás, sokszínű világáról. A fentiek alapján az Ön egyedi igényének, kívánságának megfelelő Robsy Art stílusú dísztárgy elkészítését is vállalom, várom szeretettel ezzel kapcsolatban. A mandala tervezés komoly kikapcsolódást is jelent, és már-már egyfajta spirituális, meditációs tevékenységnek is felfogható. Komolyabb érdeklődés esetén ingyenes bemutatóval, tanácsokkal, és további információkkal állok mindenki rendelkezésére.

Vissza a főoldalra

Home


Címszó lista: rózsaablak ablakrózsa rozetta mandala hullám mintás falpanel hullám minta egyedi dísztárgy képkeret szív alakzat szív alakú díszítés díszkeret tojás alakú ovális díszkeret képkeret felület tervezés egyedi dekoráció Robsy Art térelválasztó csipke mintás mandala egyedi ajándék tárgy háromszög négyszög alakzatok képkeretek térelválasztó falidísz ötletek mandala matematika geometria mathematics geometry mandala art