Robsy CNC 1 tengelyes vezérlők.


Egyszerűbb berendezésnél elegendő lehet egy olyan programozható mozgásvezérlő, ami csak egy step/dir vezérlésű tengelyt kezel, és néhány I/O feladatot is ellát. Ezen esetekhez ideális megoldás a Robsy 1 tengelyes vezérlőprogram, melynek segítségével a témához tartozó Robsy utasítás készlettel már pár sorban is megírhatjuk az adott műveleti sorrendhez tartozó teljes vezérlő kódot. Ebben szerepelhetnek X tengely elmozdulások, várakozási idők, külső indító jelre történő várakozás, kimenet be/kikapcsolások, ciklus szervezések. Az előbbiek alapján helyesen megírt vezérlő kódot az 1T.EXE programmal kiválaszthatjuk, megnyithatjuk, és "test" vagy "work" üzemmódban futtathatjuk. Tesztnél nem történik valós végrehajtás, csak egy szimulátor képernyőn láthatjuk a programkód hatását. Erre mutat példát a következő fotó:

Robsy CNC 1 axis control screen

Ha hibátlanul írtuk meg a kódot, a valós végrahajtást a "work" mód biztosítja. A Robsy CNC 1 tengelyes vezérlőprogramnak van egy "move" állapota is, ilyenkor kézi, "jog" működtetéssel lehet az X tengelyt mozgatni, beállítani a kezdő pontba, vagy pl. I/O műveleteket végezni.

A rendszer már minimális PC HW erőforrással (486 DX100) is működik Dos op. rendszer alatt, de természetesen a mai legkorszerűbb alaplapokon is fut. A step/dir jeleket az X tengely motorhajtásához LPT porton küldi ki a rendszer.

Vissza a főoldalra

Home