Robsy CNC eszterga vezérlők.


1. Általános ismertető.

A Robsy esztergavezérlő programmal feladatorientáltan, akár közvetlenül a szerszámgép mellett programozva lehet megoldani célirányosan a legkülönbözőbb CNC esztergálási feladatokat. Egyszerű, minimális, de hatékony utasításkészlettel és az ezekhez tartozó pár soros G kóddal igen bonyolult főorsó szinkron feladatok is megoldhatók, mert speciális Robsy kódok, rutinok, beépített pályageneráló függvények (G100 felettiek) állnak rendelkezésre a nem kör keresztmetszetű felületek legyártására. Így sok esetben semmilyen CAD-CAM használatra nincs szükség, ami az egyik nagy előnye ennek az újdonságszerű megoldásnak.


2. A ROBSY CNC vezérlő kódok ismertetése, a G kód lista feléptése.

A vezérlő programrendszer használatához az adott feladathoz tartozó G kódokat kell helyesen megírni egy szövegszerkesztővel, és pl. egy *.tap (ez a kiterjesztés beállítható a setup adatbázisban) fájlba elmenteni. Ezen ROBSY CNC kódok értelmezéséhez az alábbi fejezetekben találhatók alapinformációk.

Munkadarab, szerszám koordinátarendszer kódok.
A Robsy vezérlésnek van néhány egyedi, sajátos G kód utasítása. Ilyen a legelső sor is, amivel a kód listának kell kezdődnie. Ezzel a sorban a kindulási munkadarab átmérőjét (MR), hosszát (ML) adhatjuk meg, és ezen sarokponthoz képest a szerszám hegyének koordinátáját. Ezzel kijelöltük a gépi nullpontot (X=0, Z=0), ahonnan a gyártási folyamat indul, és ide is tér vissza a végén a hossz és keresztszán az M30 kód hatására, amit utolsó utasításként meg kell adni a G kód listában. Ebben a koordinátarendszerben tehát a megmunkálás során G0, és G1 kódokhoz X és Z megadható értékei abszolut értelmezésűek (G90) és többnyire negatív előjelűek lesznek.

Lineáris és kör interpolációs kódok.
G0 hatására gyorsmenettel mozognak a szánok, G1 hatására lineáris interpolációval az aktuális pontba haladunk F megadott előtolás értékkel. A gyorsmeneti maximális sebességet a konfigurációs fájl megfelelő sora adja meg (alapesetben a léptetési frekvenciákat /Hz/ lehet megadni). Körinterpolációt a G2, G3 kódokkal tudunk leírni, ahol a kör középpontját kell I, K változóval kijelölni, a kör sugara R, a kezdő és végszög paraméterek (A, B) pedig az ívet pozícionálják fokban. G2 az óramutató járásával megegyező irányba mozgat, G3 esetén ezzel ellentétes az irány.

Előnagyoló rutin kódok.
G101 és G111 rutinokkal átmérő és hossz esztergálási műveletet tudunk beprogramozni. Használatuk előtt a szerszámot a megfelelő kezdőpontba kell vezérelni pl. G1, G0 utasításokkal. Innen fog indulni a folyamat, azaz a ciklusonkénti fogásvételt C, a forgácsolás hosszát L határozza meg, kúpos előnagyolás esetén V a másik tengely változását adja meg, K a kés kiemelését, N pedig a ciklusszámot jelenti. A hossz A paraméterrel változik minden ciklus után. A rutinok végén a szerszám automatikusan a fogást megelőző pontba kerül. A paraméterek közül itt A, C, K, V előjeles, relatív adatokat jelentenek.

Főorsó szinkron technológiai kódok (menet, sokszög, egyéb felületek).
Ezen kódok használatához gyártáskor szükség van egy olyan főorsó jeladóra, ami egy fordulatra 100-500 impulzust ad, és van egy index csatornája is. Ezen refrencia mérőelemhez fognak igazodni a mellékhajtások, így valósul meg a szinkron, tulajdonképpen egy elektronikus lakatanyát hozunk ilyenkor létre a főorsó és a mellékhajtások között, melynek áttétel függvényét a megfelelő kód paraméterei adják meg a valós idejű szerszámpálya generálás kapcsán. Erről bővebb információk a Robsy szinkron vezérlések témakörnél találhatók.

Henger vagy kúpszerű palást felületekre a G33 kóddal készíhetünk menetet, a G34 kóddal pedig sík vagy kúpos homlok felületre eszergálhatunk menetet. X, Z-vel kezdőpontot definiálunk, majd a menethosszt L, a menetmelkedést (mm/ford) H paraméterrel adjuk meg. A kúposságra utaló eltérés a V változó, a bekezdések kezdő szöghelyzetét az A definiálja. A folyamat végén K a szerszámkirántás hosszát jelöli ki, és itt a szinkronkapcsolat is véget ér.

Kiegészítő kódok.
A rendszer a főorsó fordulatszámot pl. az S kóddal kezelheti, amihez rendelt számérték (1-4 alapesetben) egy menetközben is állítható aktualizált kezelőelemmel (pl. potmétergomb, stb.) jelöli ki az adott technológiához tartozó optimális vágósebességet. Lehetőség van külön interfész egység felhasználásval PWM és egyéb sok csatornás I/O jelek lekezelésére is.
Az aktuális szerszámváltást a T kóddal hívhatjuk meg, a W kód után pedig várakozási időt adhatunk meg másodpercben.


3. A vezérlőprogram működése, futtatása.

A fentiek alapján helyesen elkészített G kódot a vezérlő program fogja értelmezni, és így működéskor "work" üzemmódban el is készíti a munkadarabot CNC gépünkön. A Robsy vezérlő program indítás után a Felhasználó által kiválasztott G kód fájlt fogja feldolgozni. A továbbiakban megadható egy ZOOM kicsinyítési-nagyítási tényező, ami csak a grafikus monitor képre érvényes, és így jól láthatóvá tehetjük a szerszámpálya részleteket. Ezt követően test üzemmódban a TIME paraméterrel a G kód sorok futását lehet lassítani, azaz soronkénti várakozási időt adhatunk meg másodpercben. Ez nagyon hasznos első programjainknál, a hatásmechanizmus, folyamat nyomonkövetésére van így kényelmes programozható lehetőségünk. Alapértelmezésük csak sima ENTER megnyomása után 1-szeres grafika, illetve 0 várakozási idő lesz. Ezek után a képernyőn egy grafikai szimulátoron fog megjelenni a G kód eredménye, erre mutat példát az alábbi fotó:


Ha nem kaptunk hibaüzentet, szintaktikailag jó a megírt program. A kapott eredményt a képernyőn leellenőrizhetjük, és ha minden helyes, akkor indulhat "work" üzemmódban az éles gyártás.

A funkció billentyűkkel lehetőségünk van menetközben beavatkozni eseménykezelőként.
- F1: vészstop program futás leállással és ref. pont elvesztéssel. Ennek újra felvételéhez vannak kézi és auto rutinok "move" üzemmódban.
- F4: megállítás folytatás vagy gépi nullpontba küldési lehetőséggel.
- F5: megállítás, előtolás változtatás, majd folytatás.

A rendszer már minimális PC HW erőforrással (P3 500 MHz proc) is működik Dos op. rendszer alatt, de természetesen a mai legkorszerűbb alaplapokon is fut. A step/dir jeleket az X, Z tengely motorhajtásokhoz LPT porton küldi ki a rendszer.


Ezen összefoglaló, alapismertető remélhetőleg adott annyi alap információt, hogy a téma iránt érdeklődőnek bemutassa az egyszerűen, hatékonyan használható Robsy CNC eszterga vezérlők lehetőségeit, alapjellemzőit. Megkeresés és komolyabb érdeklődés alapján ingyenes bemutatóval állok rendelkezésre.

Vissza a főoldalra

Home