Robsy CNC marógép vezérlők.


1. Általános ismertető.

A Robsy marógép vezérlő programmal egyszerűen, akár közvetlenül a szerszámgép mellett programozva lehet megoldani a legkülönbözőbb marási feladatokat. Az alap utasításkészlettel és az ezekhez tartozó pár soros G kóddal hatékonyan használhatjuk a rendszert. Így sok esetben semmilyen CAD-CAM használatra nincs szükség, de bonyolúltabb esetekben természetesen a vezérlés képes más rendszerek által generált kódok felhasználására.


2. A ROBSY CNC marógép vezérlő kódok ismertetése, a G kód lista feléptése.

A vezérlő programrendszer használatához az adott feladathoz tartozó G kódokat kell helyesen megírni egy szövegszerkesztővel, és pl. egy *.tap (ez a kiterjesztés beállítható a setup adatbázisban) fájlba elmenteni. Ezen ROBSY CNC kódok értelmezéséhez az alábbi fejezetekben találhatók alapinformációk.

Munkadarab, szerszám koordinátarendszer kódok.
A Robsy vezérlés használatakor a gépi nullpontból (X=0, Y=0, Z=0) indul a gyártási folyamat, és ide is térünk vissza az M30 kód hatására, amit utolsó utasításként meg kell adni a G kód listában. Ebben a koordinátarendszerben tehát a megmunkálás során G0, és G1 kódokhoz X, Y, Z megadható értékei abszolut értelmezésűek (G90).

Lineáris és kör interpolációs kódok.
G0 hatására gyorsmenettel mozognak a szánok, G1 hatására lineáris interpolációval az aktuális pontba haladunk F megadott előtolás értékkel. A gyorsmeneti maximális sebességet a konfigurációs fájl megfelelő sora adja meg (alapesetben a léptetési frekvenciákat /Hz/ lehet megadni). Körinterpolációt a G2, G3 kódokkal tudunk leírni, ahol a kör középpontját kell I, K változóval kijelölni, a kör sugara R, a kezdő és végszög paraméterek (A, B) pedig az ívet pozícionálják fokban. G2 az óramutató járásával megegyező irányba mozgat, G3 esetén ezzel ellentétes az irány.

Előnagyoló és keretmaró rutin kódok.
G201 rutinnal keretmarást, a G202 kóddal pedig zsebmarási műveletet tudunk beprogramozni. Használatukhoz csak néhány paraméter megadással leírjuk a négyszög X, Y méretét, Z mélységét, és a ciklusonkénti fogásvételt.

Kiegészítő kódok.
A rendszer a főorsó fordulatszámot pl. az S kóddal kezelheti, amihez rendelt számérték (1-4 alapesetben) egy menetközben is állítható aktualizált kezelőelemmel (pl. potmétergomb, stb.) jelöli ki az adott technológiához tartozó optimális vágósebességet. Lehetőség van külön interfész egység felhasználásval PWM és egyéb sok csatornás I/O jelek lekezelésére is.
Az aktuális szerszámváltást a T kóddal hívhatjuk meg, a W kód után pedig várakozási időt adhatunk meg másodpercben.


3. A vezérlőprogram működése, futtatása.

A fentiek alapján helyesen elkészített G kódot a vezérlő program fogja értelmezni, és így működéskor "work" üzemmódban el is készíti a munkadarabot CNC gépünkön. A demoprogram indítás után a Felhasználó által kiválasztott G kód fájlt fogja feldolgozni. A továbbiakban megadható egy ZOOM kicsinyítési-nagyítási tényező, ami csak a grafikus monitor képre érvényes, és így jól láthatóvá tehetjük a szerszámpálya részleteket. Ezt követően test üzemmódban a TIME paraméterrel a G kód sorok futását lehet lassítani, azaz soronkénti várakozási időt adhatunk meg másodpercben. Ez nagyon hasznos első programjainknál, a hatásmechanizmus, folyamat nyomonkövetésére van így kényelmes programozható lehetőségünk. Alapértelmezésük csak sima ENTER megnyomása után 1-szeres grafika, illetve 0 várakozási idő lesz. Ezek után a képernyőn egy grafikai szimulátoron fog megjelenni a G kód eredménye, erre mutat példát az alábbi fotó egy G202 zsebmarás esetén:


Ha nem kaptunk hibaüzentet, szintaktikailag jó a megírt program. A kapott eredményt a képernyőn leellenőrizhetjük, és ha minden helyes, akkor indulhat "work" üzemmódban az éles gyártás.

A funkció billentyűkkel lehetőségünk van menetközben beavatkozni eseménykezelőként.
- F1: vészstop program futás leállással és ref. pont elvesztéssel. Ennek újra felvételéhez vannak kézi és auto rutinok "move" üzemmódban.
- F4: megállítás folytatás vagy gépi nullpontba küldési lehetőséggel.
- F5: megállítás, előtolás változtatás, majd folytatás.

A rendszer már minimális PC HW erőforrással (P3 500 MHz proc) is működik Dos op. rendszer alatt, de természetesen a mai legkorszerűbb alaplapokon is fut. A step/dir jeleket az X, Y, Z tengely motorhajtásokhoz LPT porton küldi ki a rendszer.


Ezen összefoglaló, alapismertető remélhetőleg adott annyi alap információt, hogy a téma iránt érdeklődőnek bemutassa az egyszerűen, hatékonyan használható Robsy CNC marógép vezérlők lehetőségeit, alapjellemzőit. Megkeresés és komolyabb érdeklődés alapján ingyenes bemutatóval állok rendelkezésre.

Vissza a főoldalra

Home