Robsy plazmavágó THC vezérlés.


Nagyobb felületek plazma vágásakor a lemez elvetemedése és görbesége miatt szükség van egy THC (Torch Height Control) magasságszabályzó rendszerre. Megoldásként ehhez a Robsy THC vezérlő modult javasoljuk, amivel megoldható a plazmavágó gépekben a vágófej helyzetének pontos szabályozása, amikor a munkadarabhoz viszonyítva a vágási vonal mentén mozogva egy állandó H vágási távolságot tudunk tartani magassági (Z) irányban.

Robsy THC system
Robsy plazmavágó THC magasság szabályzási elv.


A magasság szabályzáshoz a plazmavágási ívfeszültséget méri a rendszer, és ezt tartja egy beállítható, optimális sávtartományban. Amikor az ívfeszültség a távolság változásakor eltér ettől a tartománytól, akkor a plazma vágófej FEL/LE jelet ad a Robsy THC elektronika a CNC plazmavágó vezérlésének, ami így korrigálja a vágási távolságot (pl. csökkenő távolságnál csökken az ívfeszültség, ezért felfelé kell a vágófejet elmozdítani), és így újból az optimális tartományba kerül a vágófej magassága. Azaz folyamatosan követjük ílyen módon a lemezfelület felszínét, és így a H magassági értéket ~állandó értéken tartjuk. A P1 potméterrel az alsó vágó ívfeszültség értéke állítható be 50-150V között, a P2-vel ehhez képest a felső érték max. 10-20V-ra állítható be. A pontos beállítási értéket a K1 kapcsoló alsó helyzetében a beépített digitális voltmérőn olvashatjuk le, felső álláskor az aktuális ív feszültséget méri a kijelző. A vágófej LE jelzéskor a D1 kék színű LED világít, FEL állapotban pedig a D2 piros. Van egy harmadik kimenet is, ami sárga D0 LED jelzéssel (ARC. OFF) azt jelzi, ha az ív feszültség 25-50V alá csökken. A kimenetek optocsatolósak, így galvanikusan leválasztottak. A vezérlő elektronika kettős szigetelésű, egymástól is galvanikusan független DC 9-12V adapterekről kaphatják a tápfeszültségeket, kevesebb mint 15 mA áramfelvétel mellett.

Robsy THC system
Robsy plazmavágó THC kezelő/kijelző elemei.


A Robsy THC kijelzője 1:100 eredő osztással méri helyesen a plazmavágási ívfeszültséget. A rendszer alapkiépítésben 1:5 alap előosztással jellemezhető (ez módosítható is, rendelhető hozzá más előosztó), és ehhez kell pl. a plazmavágó "divider" 1:20 osztású control jel kimenetét kiválasztani (pl. IWELD CUT85, CUT125 inveretereknél van ilyen osztású kimenet is) így a megkívánt 1:100 eredő osztásarányt kapjuk (1/5/20=1/100). Fontos tehát, hogy közvetlenül a Robsy THC bemenetére csak max. 18V érkezhet (eleve csak 10V-ig mér a kijelző, akkor fog az 1/5 osztás miatt mutatni 199.9V-ot), tehát divider előosztás nélkül TILOS a nagyfeszültségű plazma ív feszültséget ide bekötni!

Nagyon fontos tehát, hogy megfelelően illesszük az ívfeszültség jelszintet a Robsy THC bemenetéhez (divider kimenet nélkül direktben üresjáratban akár 300V feletti feszültség is előfordulhat a vágófejnél közvetlenül ! ), mert egyébként a túlfeszültség védelem ellenére is az elektronika meghibásodhat a nagyfokú túlterhelés hatására.

Robsy THC system
Robsy plazmavágó THC előosztó (divider).A teljes Robsy plazmavágó THC rendszer bekötési, csatlakoztatási kapcsolási rajzát az alábbi ábra mutatja:

Robsy THC system
Robsy plazmavágó THC csatlakozó pontok.A THC témához kapcsolódóan plazmavágáshoz is létezik Robsy CNC vezérlő program. A vezérléssel feladatorientál G kódokkal könnyedén lehet egyszerűbb alakzatokat (körök, négyszögek, ...) CAD/CAM nélkül is kivágni, hasonlóan mint egy lézervágásnál. A Robsy lézervágásokról, gravírozásokról itt lehet olvasni, demo videókat nézni:

Go Robsy Laser cutter control system

Robsy CNC lézervágó fejlesztések, alkalmazásokNagyobb méretű fém csövek, idomok, profilok vágásakor több műszaki előnnyel jár, ha egy XZY derékszögű koordinátarendszerű mechanika végén egy B forgó tengelyt helyezünk el, így a nagy tömegű munkadarabot nem kell egy önálló tengely egységgel a gép munkaterében forgatni. Ezzel kapcsolatban is olvashat információkat a Robsy honlapon egy másik plazmavágó program fejlesztés kapcsán:

Go Robsy CNC 4D cutter control.

Robsy CNC 4D vágófej (plazma, láng, lézer) vezérlés.
Remélem sikerült néhány hasznos és új információt átadnom a Robsy plazmavágó THC vezérlővel kapcsolatosan. Természetesen érdeklődés esetén ingyenes bemutatóval, tanácsokkal, és további információkkal állok mindenki rendelkezésére.

Vissza a főoldalra

Home


Címszó lista: Robsy plazmavágó THC magasság szabályzás Robsy CNC plazmavágó vezérlés CNC Plasma cutter THC CNC plasma cutter control